USA - Oldtimer Tractoren

clip_image002 do. 17 t/m ma. 28 september 2020

Een rondreis voor HMT-leden door Amerika heeft uiteraard te maken met het thema historische motoren en tractoren. We bezoeken de fabrieken van Case New Holland en John Deere en een aantal verzamelaars en musea met unieke collecties tractoren. Daarnaast wordt er ook voor de dames in het gezelschap een aantrekkelijk programma aangeboden.

We bezoeken het Harley Davidson Museum en een Harley Bike Show. We gaan varen op de Mississippi rivier in een schoepenrad boot en bezoeken een koeienboerderij met 30.000 koeien. En…we bezoeken een aantal oldtimer tractoren evenementen zoals  de Richfield Tractor Show en we eindigen de reis op de 45th Annual Steam Show & Fall Festival Days in South Jacksonville. We sluiten de reis af in de wereldstad Chicago!

 

Lees meer…

Dag 1 - do 17 sept 2020 - Reis van Nederland naar de USA

Voordat u vertrekt ontvangt u een uitgebreide informatiemap waarin allerlei wetenswaardigheden staan (o.a. toegestane kilo’s aan bagage, benodigde visa, etc.) zodat u zich goed kunt voorbereiden op de reis. Tijdens de informatie middag, voorafgaand aan de reis, ontmoet u de reisleiding en de medereizigers. We vertrekken op donderdag 17 september per vliegtuig naar de U.S.A.. U ontmoet op Schiphol de HMT reisleiding die u begeleidt bij het inchecken en de rest van de HMT reis. We zullen in de middag landen in Chicago.

In de middag bekijken we de wereldstad Chicago. De wolkenkrabbers zien we al van ver opdoemen. In Chicago maken we een city tour. We maken een wandeling door het Millennium Park, waar we op de foto gaan voor het bijzondere zilverkleurige kunstwerk in de vorm van een reusachtige boon.

clip_image020

clip_image022

Dag 2 – vrij 18 sept 2020 - Bezoek Case New Holland en Harley Davidson.clip_image006

Vandaag krijgen we een uitgebreide rondleiding door de CNH fabriek, waarbij we om te beginnen een film te zien krijgen. We zien hoe de New Holland tractoren gebouwd worden. Een bijzonder gclip_image004eavanceerd productie proces!

Vrouwen Special: een bezoek aan Wallmart en eventueel een Amerikaanse boerenbontwinkel. In de USA zijn de shoppingmalls zo groot, dat we ons daar als Nederlander nauwelijks een voorstelling van kunnen maken.

Na de lunch gaan we op weg naar het Harley Davidson Museum, waar we onze ogen zullen uitkijken: te beginnen op de parkeerplaats voor het museum: het is een plek die je als motorliefhebber in ieder geval één keer in je leven bezocht moet hebben. Rond 17.00 uur maken we de Bike-Night mee: een indrukwekkend spektakel met glimmende Harley’s!

clip_image012

clip_image008

Dag 3 – za 19 sept 2020 – Richfield Tractor Show

Op zaterdag toeren we – “weg van de snelweg” - door agrarisch landschap op weg naar de beroemde Richfield Tractor Show waar niet alleen heel veel tractoren te zien zijn, maar ook te koop. Er zijn veel stoommachines, oude tractoren en festiviteiten, dus we zullen ons zeker goed vermaken. Het is het jaarlijkse evenement van de Richfield Historical Society. Vandaag is de lunch voor eigen rekening.

clip_image026

clip_image024

clip_image028

 

Dag 4 – zo 20 sept - John Deere Collectie.

Vandaag zullen we één van de beroemdste collecties John Deere tractoren gaan bekijken. Deze verzameling heeft zo veel unieke exemplaren dat ze in veel tractorboeken worden opgenomen. Schuren vol perfect gerestaureerde tractoren, waarvan zo’n 80 exemplaren die als eerste in hun serie van de band zijn gelopen. Een unieke plek!

Vrouwen Special: Tijdens het bezoek aan deze privé collectie kunnen de vrouwen eventueel naar een leuk winkelcentrum in Appleton.

We eten op een kruispunt van spoorwegen: een prachtige plek! In de middag bezoeken de Vintage Steel Steam & Gas Engine Show. Hier zien we hoe rotsen verpulveren, houtgezaagd wordt en graan gedorst wordt met behulp van stoommachines. En er is een leuke vlooienmarkt met een keur aan verkoopwaar.

clip_image004[5]

clip_image002[3]

 

Dag 5 – ma 21 sept 2020 - Verzamelaar International Tractoren.

HMT Reizen heeft in de loop der jaren veel contacten gelegd met verzamelaars in de USA. Ook op maandag 21 september zullen we zo’n speciale verzameling tractoren gaan bekijken bij twee broers met een bijzondere voorliefde voor IH tractoren. Vervolgens maken we een mooie rit door het weidse agrarische landschap richting Dubuque. Wanneer we boeren die bezig zijn op het land kunnen aanspreken, zullen we dat zeker doen. Juist door dit soort spontane ontmoetingen ontstaan bijzondere verhalen en reiservaringen.

Na deze tocht start een optioneel programma. We gaan een rondvaart maken op een radarboot op de Mississippi rivier. Radarboten zorgden in voorbije tijden voor transport over het water van zowel goederen als personen. Deze stoomboten die zich d.m.v. grote schoepenraden voortbewegen zijn uniek voor deze regio. U kunt ook kiezen deze avond vrij in te vullen.

clip_image006[4]

clip_image008[7]

Dag 6 – National Farm Toy Museum – Bizonfarm.

Op dinsdag 22 september rijden we door het heuvelachtige landschap van Dubuque naar Dyersville. Dit gebied noemen ze ook wel de graanschuur van de wereld. We zijn op weg naar het National Farm Toy Museum. Geen stoffige miniatuur tractortjes, maar één van mooiste en grclip_image004[8]ootste collecties dclip_image002[5]ie wij kennen.

En we bezoeken vandaag een bizonboerderij. Bizons blijven wilde dieren en zijn bijzonder imposant om te zien. Een volwassen bizon kan wel 3000 kilo wegen! We overnachten in de John Deere ‘hoofdstad’ Waterloo.

 

 

 

 

clip_image006[6]clip_image008[10]

Landbouw Miniaturen Museum in Dyersville: één van de grootste collecties ter wereld

Dag 7 – wo 23 sept 2020 - Fabrieksbezoek John Deere.

clip_image002[7]Pas 3 maanden voor aankomst kan bevestigd worden of we op deze dag de John Deere Tractor fabriek kunnen bezoeken. Maar we kunnen sowieso het museum bekijken en er is een winkel bij, waar we kleding, jassen tot en met kinderfietsen en babysokjes met John Deere bedrukking kunnen kopen: dus de echte John Deere fans kunnen vandaag, hun hart ophalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens bezoeken we een prachtig museum in Iowa. Hier is zo veel te zien is, dat we er de rest van de middag blijven. We zien er (behalve diverse puik gerestaureerde tractoren) compleet ingerichte settlers huizen, ingerichte winkeltjes en vele gebruikte voorwerpen. Zo kunnen we ons een goed beeld vormen van hoe de eerste immigranten van Amerika woonden en leefden.

clip_image006[8]clip_image004[10]

Ook voor miniaturen verzamelaars is dit museum echt de moeite waard. Dit museum is zo veelzijdig dat ook vrouwen het zeer zeker weten te waarderen.

Dag 8 - do 29 sept 2020 - Museumdorp Pella met bezoek Vermeer

Hoe Hollands je je kunt voelen in de USA gaan we meemaken in het plaatsje Pella, waar de Nederlandse immigranten hun culturele erfgoed in stand hebben gehouden; een Hollandse molen, Zaanse huisjes en klederdrachten. We wandelen door het gerestaureerde centrum en bezoeken de firma Vermeer die diverse agrarische machines produceert. Zij hebben een leuk klein museum en hebben er o.a. voor gezorgd dat de molen goed gerestaureerd werd. We eten in een echt Amerikaans steakhouse.

clip_image002[9]clip_image004[12]

clip_image002[11]

Dag 9 – vrij 25 sept 2020 - CAT en Route 66 Festival

Vandaag staat het bezoekerscentrum van CAT op het programma. In het bezoekerscentrum krijgen we een goed beeld van deze ‘krachtpatsers’. We krijgen op die manier een aardig overzicht over de Caterpillar machines en hun mogelijkheden.

clip_image004[14]

clip_image008[12]’s Middags gaan we naar het Abraham Lincoln Museum, waar we meer te weten komen over de geschiedenis van de USA en kunnen we met oud president Abraham Lincoln op de foto! Abraham Lincoln was de 16de president van de Verenigde staten van 1861 tot aan zijn dood in 1865. Lincoln wordt beschouwd als één van de grootste Amerikaanse presidenten. Hij wordt geprezen om zijn leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, de afschaffing van de slavernij, de versterking van de nationale overheid en de modernisering van de economie.

Tegen de avonclip_image006[10]d rijden we naar Springfield waar het jaarlijks Route 66 Mother Road Festival gaande is. Hier gaan we op in dit leuke straatfestival met vele eetstandjes, gekke auto’s en bijzondere mensen. We zoeken op eigen gelegenheid naar een smakelijk maal en genieten van de parade aan auto’s en mensen die aan ons voorbij trekken.

NB: studiereizen zijn fiscaal aftrekbaar! - Door de fabrieksbezoeken kunt u deze reis als ‘studiereis’ in uw boekhouding opvoeren, waardoor de kosten (gedeeltelijk) aftrekbaar zijn. Vraag aan uw boekhouder of accountant naar deze fiscale mogelijkheden!

 

Dag 10 – za 26 sept 2020 - Annual Steam Show & Fall Festival Days.

Op 26 september bezoeken we de jaarlijkse Steam Show & Fall Festival Days. Op deze dag staat Jacksonville in het teken van stoom en oldtimers. Een evenement dat in 46 jaar is uitgegroeid tot één van de belangrijkste festivals in zijn soort. Er zijn veel stoommachines werkend te bewonderen, net als op de Great Dorset Steam Fair in Engeland. Er zijn oude ambachten, een warenmarkt, een stoomlocomotief, een parade van tractoren en nog veel meer. De lunch is vandaag voor eigen rekening. Een mooie plek om afscheid te nemen van het agrarische leven in de USA, voordat we afreizen richting de wereldstad Chicago.

clip_image002[13]clip_image004[16]clip_image006[12]

 

Dag 11 – zo 27 sept 2020 – bezoek grote koeien boer en terug vlucht terug naar Nederland.

Op zondag brengen we ’s ochtends een bezoek aan een enorme veehouderij met ruim 30.000 koeien die worden gemolken in een reusachtige carrousel.

clip_image002[15]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

clip_image004[18]clip_image006[14]

Er staan onafzienbare rijen met hokken voor de kalfjes: echt een indrukwekkend bezoek. Maar daarna is het weer tijd om naar Chicago te rijden, waar we een laatste blik werpen op deze metropool. Aan het einde van de middag vertrekken we per vliegtuig richting Nederland vanaf luchthaven Chicago O’Hare.

Dag 12 - ma 28 sept 2020 - terug in Nederland.

Op maandag 28 september zullen we weer voet op Nederlandse bodem zetten en kijken we terug op een prachtige reis met HMT leden naar de USA.

Reissom

De reissom voor deze HMT USA Reis is: € 3.275,= p.p. incl. vlucht, vol pension (overnachtingen op basis van 2-persoonskamer, ontbijt, lunch en keuzediners) vervoer en ervaren reisleiding die zorg draagt voor technische vertalingen. De lunches op de beide Fair dagen, de avondmaaltijd in Springfield en op de luchthaven op de laatste dag zijn niet inbegrepen.

U kunt zich als deelnemer opgeven via HMT website www.hmtklep.nl. Zodra wij uw opgaveformulier ingevuld retour hebben gekregen en wij uw eerste betaling ontvangen hebben, is uw opgave definitief. Wij bevestigen uw deelname schriftelijk aan de hand van een factuur. Het restant van de reissom dient u uiterlijk 6 weken voor vertrek te voldoen. De reissom is vastgesteld op basis van de Amerikaanse dollar koers 1,10 (koers december 2019). Koerswijzigingen zullen worden verrekend conform de voorwaarden.

 

Of download hier het opgaveformulier!

 

Overzicht van alle HMT reizen in 2020

Di 14 - za 18 april 2020 - HMT Rondreis Nederland

Ma 11 - zo 17 mei 2020 - HMT Rondreis Engeland

Wo 17 juni 2020 - HMT Dagtrip naar Drenthe

Wo 26 aug t/m zo 30 augustus 2020 - Great Dorset Steam Fair Engeland

Wo 16 sept t/m ma 28 september 2020 - HMT Rondreis door de USA

HMT Reizen

“Reizen met de HMT is gewoon hartstikke gezellig! Of je nu alleen reist of op weg gaat met vrienden of familie: je reist altijd met gelijkgestemden. En er wordt gezamenlijk gegeten of een biertje gedronken. Echt super gezellig!”

clip_image004clip_image004[1]

HMT reizen worden gepubliceerd in het HMT blad De Klep en op de website www.hmtklep.nl en u kunt zich abonneren op de nieuwsbrief via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken . Bel voor persoonlijke vragen met de reisleider van de HMT Anne-Marie Koetsruiter via 06-11955999 / 0571-270415