Reisverslag 50e Great Dorset Steam Fair Reis

Jubileumreis 22 - 26 / 27 augustus 2018

image Al vroeg in de ochtend werden de deelnemers opgehaald in Assen, Zwolle, Wilp, Asten, Breda, Alkmaar en Meerkerk. We gingen dan ook met 3 bussen met 203 reizigers op stap naar de Great Dorset Steam Fair in Engeland, die dit jaar haar 50ste jubileum vierde. Ook voor de HMT was het de tiende keer dat we naar de Steam Fair gingen: reisleidster Anne-Marie Koetsruiter had dan ook gezorgd voor feestelijke petit-fourtjes en mooi bedrukte jubileumhanddoeken. Bovendien hadden we onze eigen life-muziek meegenomen: de gelegenheidsband High Five. Dus er kon gedanst worden! In totaal gingen er 76 HMT leden mee, 6 Duitsers en 1 Belg. Van de totale groep waren er 35 dames, 8 mensen die vanaf de eerste keer mee waren en 74 die de eerste ervaring met ons opdeden.

Lees meer…

 

 image

De weergoden waren ons goed gezind, want we hebben van de zes reisdagen, er vijf met prachtig weer gehad. Ook tijdens de excursies naar Londen en Amberley konden we genieten van lekker zonnig weer, wat de sfeer uiteraard altijd ten goede komt. Alleen op zondag was het regenachtig. Gelukkig was er in diverse tenten genoeg te zien. Er was op de fair dit jaar zo veel te zien, dat we ogen en oren te kort kwamen. Met deze 50e editie werd het eerste record gezet voor het Guinness Book of Records en vervolgens nog een tweede record met 472 stoommachines. Vijf werd ook al, met een recordaantal van 103 stoomwalsen, een record neergezet.

Omdat we bang waren dat de boot zou zinken (met 203 man op het achterdek..) hebben we de groepsfoto dit jaar niet op de boot gemaakt, maar op de Steam Fair zelf. Op de foto een deel van de reizigers met de jubileumvlag. En dat het belangrijk is om meerdere reisleiders mee te nemen, bleek maar weer eens. Want we moesten toch 2 avonden met één van de deelnemers naar het ziekenhuis.

clip_image002[4]

 

Gelukkig doet een biertje of een arm om clip_image002[6]je heen, soms ook wonderen…

Dit jaar was er keuze uit een vijfdaagse en een zesdaagse variant en konden de deelnemers dus een extra dag over de Steam Fair struinen: een extra keuzemogelijkheid in verband met het 50ste jubileumjaar van de Steam Fair. Er werden weer de prachtigste aankopen gedaan: prachtige miniaturen, bijzonder gereedschap etc. Zo kocht Gerda Zomer een Nuffield puzzel van 750 stukjes die ze na het leggen ook vastplakt. Samen met Jan Bibo deden ze nieuwe Nuffield verzamelaar contacten op. Niels van Rijn en Jeroen Plak maakten kleinere vondsten buit voor het museum wat Jeroen aan het inrichten is. Martien van den Over kocht een typische Engelse hoge hoed. Deze paste prima bij zijn zwarte manchester broek met ritsen en wil het gaan dragen als markant figuur tijdens de Braderie bij St. Hubert op zijn best. Gewoon uit eigen initiatief, gewoon voor de lol en het aanspreken van mensen. clip_image004

Jack Klaessen – de smid tijdens het IHF – kocht een potje vernis. Onlangs renoveerde hij met bladgoud de windhaan met ster en pijnappels die de toren van de basiliek in Susteren siert. De vernis – zo werd verteld in een tent waar een teken-kunstenaar bezig was – zou een goede nabewerking kunnen zijn om die vergulding te versterken. En tot slot, ook deze Steam Fair wist Egbert Koopman zijn handelaarskwaliteiten in te zetten met een paar mannen in zijn kielzog, om de laatste miniatuur uit een serie van 8 clip_image006verschillende, gecertificeerde modellen met een fikse korting te bemachtigen .

Helaas was het de laatste dag wat minder goed weer. Gelukkig is er op de Steam Fair altijd wel een tent met livemuziek en ook de foodtent, waar de reisleiding altijd tussen de middag te vinden is, werd goed bezocht. En ook de Michael Oliver tent met Ierse livemuziek was weer een aanrader. Deelnemers konden de bus om 17.00 uur terug nemen of om 21.30 uur en ook van de nachttaxi om 24.00 werd gebruik van gemaakt.

Met 3 generaties naar de Steam Fair

clip_image008Dat de Great Dorset Steam Fair een aanrader is voor jong en oud en voor mannen, vrouwen en kinderen bleek o.a. uit de deelname van Johannes en Henny van der Velde, die met kinderen en kleinkinderen (9 familieleden in totaal) meereisden naar de Steam Fair. Johannes en Henny waren op eerdere reizen al mee geweest, maar de kleinkinderen bleken niet zo zeer in de kermis geïnteresseerd, maar in de reusachtige Shire paarden, die uitgebreid geknuffeld werden.

clip_image016

Uiteraard werd Anne-Marie en alle mensen van het Dorset Team in het zonnetje gezet tijdens een feestavond met lifemuziek. Speciaal voor deze jubileum-reis was er een gelegenheidsformatie samengesteld. Een vijf-koppige band speelden op drie avonden op gitaar, drum, accordeon en keybord en lieten Ierse, Nederlandstalige, Rock en Shanty muziek horen. Er werd gedanst in verschillende stijlen, zelfs de polonaise ontbrak niet.

Egbert Koopman had een mooie speech geschreven en een fantastisch aandenken in elkaar

gelast en Jaap Luken en Loek Pepping haalden ook nog wat oude herinneringen op. En het jubileumlied, geschreven en begeleid door Esther Smit op de accordeon maakte de avond compleet. Op de terugreis hebben we nog genoten van een zeer smakelijk en gezellig afscheidsdiner en konden we weer terugkijken op een enerverende maar zeer geslaagde 50e Great Dorset Steam Fair - jubileumreis.

 

En… Jan te Hennepe had een prachtige miniatuur gemaakt ter gelegenheid van de tiende keer Steam Fair: echt Super!

 

clip_image014

clip_image018clip_image012