http://trekkerskieken.nl/media/Administrator/WindowsLiveWriter_201409HMTgoesAmerica_9551_clip_image0021.jpgHMT USA REIS

Een rondreis voor HMT-leden door Amerika heeft uiteraard te maken met het thema historische motoren en tractoren. We bezoeken een aantal verzamelaars met unieke collecties tractoren. Daarnaast wordt er ook voor de dames in het gezelschap een aantrekkelijk programma aangeboden met leuke musea en shopping malls waar je letterlijk in kunt verdwalen. We bezoeken het Harley Davidson Museum en de fabrieken van Case New Holland en John Deere en het bezoekerscentrum van Caterpillar. En… we gaan varen op de Mississippi rivier in een schoepenrad boot. De twee belangrijkste evenementen die we tijdens deze reis ‘meenemen’ zijn de Richfield Tractor Show en we eindigen de reis op de 45th Annual Steam Show & Fall Festival Days in South Jacksonville. We sluiten de reis af in de wereldstad Chicago! Kortom: het is weer een goed gevuld en afwisselend HMT reisprogramma!

Onze belevenissen gaan we weer posten op Facebook en wordt daarna in het reisverslag op deze website gezet. Alvast veel plezier!

Woensdag 17 september 2014: Vertrek naar de USA van Schiphol via Kopenhagen naar Chicago

Perron 2 van het plaatselijke treinstation. Vertrektijd 05.57u richting Schiphol. Vandaag begint de reis HMT USA. Voor Trekkerskieken is het deel 1 van 3 keer USA in de komende 9 weken. Daarover later meer.
Deze reis gaat naar oldtimershows, verzamelaars en musea met tractoren in de USA. We bezoeken de fabriek van Case New Holland in Racine en John Deere in Waterloo. We rijden diverse keren t...oeristisch door het landschap van de staten Wisconsin, Iowa en Illionois. Ook gaan we culturen met een boottocht op de Mississippi, bezoeken Nederlands dorp Pella en het museum over de man die op de cent van Amerika staat; Abraham Lincoln. We nodigen je uit mee te reizen via Fb en de website Trekkerskieken. Na de reis komt het verslag ook op de site van de HMT.

Reactie van Jan Jansen via Facebook:

 

Gisteravond de kennismaking en voorlichting over de aanstaande HMT goes USA reis. Voor iedereen een zeer uitgebreide map op naam. Klasse zoals dat er uit ziet.

Dat is alvast een goed begin. Huib wilde graag een foto van de Olivers, Hierbij de beste met klein glimmertje van de flits

 

 

 

Reacties via Facebook: Leo Weenink Ik reis gewoon weer mee met jullie en wens jullie een hele goeie vlucht, een hele mooie reis en vveeel plezier toe!!!!; Mark Manders Wat een mooie reis!!!!!!; Thijs te Boekhorst Veel plezier; Martin van Echtelt We gaan jullie weer volgen. Goede reis en veel plezier.; Viviane Coetsier joepie,weer foto's; Hendrik-Anita Kerkhofs-Haesen Kijken er naar uit! Goede reis!.

Via Kopenhagen gaan we naar de USA. En een prima service. We worden veelvuldig en goed bediend door de Scandinavische Luchtvaartmaatschappij. Ruim te eten. Aan het einde van de middag landen we in Chicago. Op dit vliegveld zo'n 2400 vlieg...bewegingen per dag. Dick haalt ons op. We gaan naar ons hotel, een kwartiertje rijden. Dan nog een lichte maaltijd om onszelf te helpen wennen aan het ritme. Maar veel later wordt het niet. Met een dag van bijna 23 uur is het goed slapen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Nard Peeters Bon voyage!; Tiemo Oosterhof We gaan het weer volgen; Trekkerskieken.nl Mooi! Jullie hebben het er maar druk mee. :-); Tiemo Oosterhof 1 keer per dag lukt nog net

Donderdag 18 september 2014; Chicago en bezoek Science en Industry Museum

Downtown Chicago. Prachtig uitzicht op de Skyline.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Millenium Park is een toeristische highlight van de stad. We maken bij de 'boon' een groepsfoto. De sculptuur is gemaakt van gepolijst RVS

 

 

 

 

 

 

 

Reacties via Facebook: Dennis Govaert Nu ziet het er beter uit als in februari :P; Peter van der Horst In Februari was het ook mooi Dennis. Bodywarmerke aan en gaan.; Hendrik-Anita Kerkhofs-Haesen We looove that city!! Enjoy!; Willy Hesselink-ziggers Mooi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We eten onze lunch op hoogte, zo'n 300 meter hoogte. Wat een uitzicht!Met dank aan de reis voor Geert-Jan de Kock bv. Vorig jaar februari gingen we met een groep van 43 John Deere liefhebbers naar de USA.

Voor die reis zocht ik een plek om op grote hoogte te eten. Dat lukte toen. En daar maken we nu wederom gebruik van. Fantastisch!!

 

Reacties via Facebook:

Leo Weenink Wauw!!; Peter van der Horst Zeker de moeite waard, wat een mooi uitzicht.; Gertjan Jongkind Dat broodje zalm met chips smaakte daar inderdaad best.; Ronald van Eijck Eet smakelijk, mooi plekje daar. En lekker eten.; Marcel Mertens Dat ziet er mooi uit. Geniet van de mooie reis met elkaar.Veel plezier nog. Groetjes Marcel (assistent reisleider en broer van Ron), Charmaine en Celina!

 

 

 

 

 

We bezoeken het Science en Industry museum. Een aantal bijzondere dingen gezien. Het stukje toekomst gaf een kijkje waar mensen met ideeen zich mee bezig houden. Er was welgeteld 1 tractor en een combine. Leuk voor een namiddag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 19 september 2014: Bezoek Case IH / New Holland fabriek in Racine, bijzondere tractoren collectie en bezoek Harley Davidson Museum

De ochtend starten we bij de fabriek Case IH / New Holland in Racine WI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Anke van Heijningen Welkom in Wisconsin!

 

Bij de fabriek staan twee Steiger tractoren. De rondleiding heeft de hele ochtend in beslag genomen. Ook bezoeken we het winkeltje.

 

 

Vanochtend in de fabriek vertelden we dat we van de Nederlandse Historische Motoren en Tractoren vereniging zijn. En daarop vertelde een dame van een bijzondere tractoren collectie. En raad eens... we staan in de hal bij die collectie. Zo'n... 40 tractoren, 2 auto's en diverse werktuigen van IH, Case en Case Internationaal. Sommige van de tractoren zijn nieuw van de band gekomen en direct hier geplaatst. Sommigen zijn opgespoord en aangekocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Rob van der Veldt Prachtige verzameling denk, mooie case Boxer rechts!

 

Spirit of 1976. Deze die hier staat is een prototype omdat ze het spuitwerk gingen testen. Het model is uitgebracht vanwege 200 jaar Amerika.

Reactie via Facebook:

Henk Gerrits Zie ter nie uut..; Johan Straver Pracht van een trekker en zeker in deze kleurstelling.

Zelfs de rondleider die we nu al zo'n 10 jaar hier treffen had de collectie nog nooit gezien. Hij komt ook kijken. En onder de indruk wat hij zag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties via Facebook:

Leo Weenink Toch leuk om alle keren weer iets nieuws "te ontdekken"; Sandra Vos Prachtig, wij zijn niet zo van de rooie maar zo'n bijzondere collectie zien is altijd geweldig. Veel plezier nog de komende dagen; Trekkerskieken.nl Idd Leo. We zijn toch al minstens 20 keer in de fabriek geweest. En nog nooit eerder gehoord of getipt. En leuk; we mogen nog eens komen.; Dank je Sandra! Over twee dagen zien we 600 JD's bij elkaar. E morgen een oldtimershow. Ik ben heel benieuwd wat we daar treffen.

'Witte Kees' is er ook. Eromheen allerlei werktuigen. De tractoren staan er goed bij. Geen lege banden of lekkende blokken.

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Rob van der Veldt Rechtsonder nog een mooie kleine "Crossmount”.

Een tractor uit 1912 Het is een prototype of één van de eerste of de eerste van de band.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook:

Harrie Kuiper Ook in Nederland is zo'n case, foto gemaakt in 2012 te Panningen. Hij lijkt er sprekend op; Trekkerskieken.nl Hoi Harrie, idd meende ik mij dat ook te herinneren. Deze stond bij het houtzagen als ik mij goed herinner. Bijzonder van dit exemplaar dat het waarschijnlijk het proto type of eerste of één van de eerste was.

Harrie Kuiper Hebben ze deze case er ook staan, is uit 1916, foto heb ik gemaakt in 2013 in Schildwolde; Rob van der Veldt Die zijn mooi Harrie, daar zit zo'n wijzer op!; Harrie Kuiper Rob van der Veldt das zeker voor de snelheid, dan zie je welke kant ie op gaat.; Ricardo Kuik Ziet er nice uit;

Trekkerskieken.nl Deze Case hebben ze er niet staan. Was geen grote verzameling. Maar dat de Case fabriek exemplaren rechtstreeks van de band hierheen hadden gebracht en types hebben opgespoord vind ik wel bijzonder.

Nadat we zelf een rondje gelopen zijn maken we gezamenlijk nog een rondje en krijgen info over jaartallen en historie.

 

Reactie op linkse foto via Facebook: Rob van der Veldt Zo die is echt wel stuk!;

Trekkerskieken.nl De nieuwe vooras was gevonden en lag er ook bij. Helaas schade door transport niet de juiste zorg.;

 

Reacctie op rechtse foto via Facebook:

Martijn Oortgiese Eerste Farmall van de FARMALL works in Rock Island???

 

Het Harley Davidson museim.is een aanrader. Mooi gerestaureerde machines vanaf 1903. Compleet met kleding van die tijd. En veel reclamemateriaal. Bijzondere motoren en filmmateriaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 20 september 2014: Oldtimerdag in Richfield

Zaterdagmorgen vertrekken we om 08u richting Richfield. Daar wordt een oldtimerdag georganiseerd. We rijden binnendoor via de 20 west en 45 noord. Als de 45 overgaat in de snelweg nemen we een afslag en gaan weer binnendoor verder. Er is zoveel meer te zien. De huizen, veranda's, giga gazons die er zonder uitzondering (!) er netjes bij liggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties via Facebook:

Hendrik-Anita Kerkhofs-Haesen wij proberen steeds de interstates te vermijden op onze rondritten!; Jelle Bleeker Ziet er goed uit.; Jurrie Vos Veel plezier.

 

Oeps...een plat gereden slang! Deze treffen we op het pad van de parkeerplaats naar het showterrein.

Reacties via Facebook:

Marco Hommering die doet et nie meer; Jurrie Vos Triest.

Gerwin Schuurman Ik dacht al wat een apart soort ;)

 

We zitten prima op strobalen. De tractorparade komt zo ons mooi voorbij. De tractor met vlaggen wordt verloot. Met de opbrengst van de verloting knapt de club machines en gebouwen op. De tractor is gedoneerd door een lid van de klep.

 

 

 

 

 

 

 

Reacties via Facebook:

Sandra Vos Heerlijk genieten van al dat moois wat voorbij komt.; Jurrie Vos Wat is klep?; Trekkerskieken.nl Hoi Jurrie, de Klep is het clubblad van de HMT vereniging. www.hmtklep.nl

Met wie 'reis' jij mee?

Historische Motoren en Tractoren vereniging

www.hmtklep.nl

Alle HMT leden krijgen 1x in de 2 maanden De Klep thuisgestuurd. De Klep bestaat... uit ongeveer 56 pagina's vol met informatie over komende evenementen alsmede verslagen van gepasseerde evenementen. Ook staan er regelmatig stukjes in welke onze leden zelf geschreven hebben.

Met klompen heb je altijd aandacht. Jan is helemaal Case en heeft zo een praatje te pakken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Haha jaja en zo zijn we live op de radio! Panningen mag nu rekenen op internationale belangstelling uit regio Richfield WI. En ook de website www.hmtklep.nl heb ik genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

Reacties via Facebook:

Jacques Werts Anne-Marie goed werk misschien kun je vandaar vliegreizen naar het 36e IHF organiseren; Bernard Stegehuis Stoer!; Nard Peeters The voice of Wisconsin's Kettle Moraine......!

Ook hier wordt gedorst, balen geperst, geploegd met tractoren en paarden. Het mooie weer is ons goed gezind. Einde ochtend wat wind en vanmiddag een buitje en verder zon!

 

 

 

 

 

 

 

Reacties via Facebook: Martin Bornebroek Leuke foto's en reisverslagen maken jullie mooi om na te kijken.Wens jullie allemaal nog een hele fijne vakantie en een goede thuiskomst !; Bert Korenblek Het gaat net als in meddo zie ik al. Veel plezier.

Gehl was een tractormerk en ook maakten ze agrarische machines. Nu kennen we het merk van de schranklader ofwel een collega van Bobcat wat natuurlijk de merknaam is.

 

 

 

 

 

 

 

Reacties via Facebook:

foto van Bernard Stegehuis.

Bernard Stegehuis In nl word het verkocht onder de naam mustang zoals onze minishovel; Rogier Epping Skidsteer Annemarie;

Trekkerskieken.nl Skidsteer is Engels toch?

Martijn Groen Skidsteer is Engels voor schranklader. Waar gehl en bobcat groot door zijn geworden

 

. Ook veel stationair. Vooral houtzagers.
. In de eettent speelt een live bandje.
. Het jonge soldaatje presenteert de kleding van de burgeroorlog
. Ideaal zo'n golfkar. Huib en Gerda en ook Nico hebben er vandaag gemak van gehad. De jonge...lui willen ook nog wel even racen.
.de 'people mover' alias tractortram komt er zo aan
.nog een foto op verzoek van de organisator van het event
De in verval geraakte molen was de aanleiding een club op te richten om restauratie mogelijk te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisterenavond prima gegeten in een restaurant wat agrarisch gedecoreerd was. Een mooie plek voor ons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 21 september 2014: Bezoek aan Keller en rondleiding in dorp door Richard.

Vandaag wordt het een grijze dag volgens de voorspelling. Omdat we naar de Keller collectie gaan zal ons dat minder deren. Stel je voor; zo'n 600 JD tractoren op één adres. Dat kunnen we in NL nauwelijks voorstellen. En in die collectie ook nog eens zo'n 80 tractoren met serienr 1.

Reacties via Facebook:

Peter van der Horst Tellen miniaturen ook? Dan heb ik over een jaar of 10 ook zoiets . Maak je mooie foto's anne-marie?; Johan Straver Prachtig! Dat moet een zeer indrukwekkende collectie zijn;

 

 

Reacties via Facebook:

Sandra Vos Jeetje, Bé z'n hartje gaat sneller kloppen van al dat moois!

Richard van der Velde Bij Keller

 

 

 

We zijn in een klein dorpje in Wisconsin. Het heeft 10.000 inwoners. Wat bijzonder is dat er meer dan 20 muurschilderingen zijn. In een korte periode zijn ze door een groep kunstenaars gemaakt. 's Avonds om 21u werden de beelden op de muur geprojecteerd om ze vervolgens te schilderen. We ontmoeten hier de Amerikaan Richard die ons erover gaat vertellen.
Foto trein. De verbinding naar Chicago ging met deze trein. Het was voor personen transport. De naam van de trein is ontleend aan de Indianen.
Foto vliegtuig. Toen zoonlief na de oorlog thuis kwam zei hij tegen zijn moeder "ik wil vliegen en blijf hier niet". Waarop de moeder grond kocht. De zoon startte een vliegveld en kwam zo regelmatig bij zijn moeder.We passeren een antiekwinkeltje en we kijken even binnen. Daar liggen jute zakken waar graan in opgeslagen is geweest. En twee ervan koop ik. Foto Wisconsin Cheese. In dit plaatsje werd de kaasprijs bepaalt waar de rest van de USA ook mee werkte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ons rondje lopen we in een uurtje. Maar vanwege bewolking en wind is het best fris te noemen. Nadien strijken we neer in een restaurant voor een kop koffie en een stuk taart. We bedanken onze rondleider en rijden dan binnendoor richting hotel.

 

Het landschap wordt glooiend en met de zon die toch nog is gaan schijnen hebben we een mooie rit. We zien diverse boerderijen. Landschappelijk gelegen huizen met gazons als een voetbalveld.

 

 

Maandag 22 september 2014: Bezoek aan Oldtimer Tractor Verzamelaar en varen op de Spirit of Dubuque.

We rijden binnendoor naar een oldtimer tractor verzamelaar. De route gaat langs diverse meren. En met de zon en vol blauwe lucht is het een prachtige dag.
De verzameling is samen gebracht door twee broers. In meerdere schuren staan ze in rijen opgesteld. Geen stofje te vinden. Er werken twee jonge mannen die continue aan het restaureren zijn. Dick vertaald wat er allemaal verteld wordt.

 

 

 

 

 

 

In een andere schuur nog meer tractoren. We rijden met de bus achter de golfkar aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertaling van bord 1: .Het meest waardevolle antiek is een oude vriend. Vertaling van bord 2: .Deze tractoren lekken alleen olie om hun territorium te markeren. Vertaling van bord 3: .Wordt rustig mijn lieve (vrouw), het is goed. Deze tractor is erg bijzonder.

Reacties via Facebook: Janwillem Roks Das nog es mooi spul; Rijnder Dijkhuizen Mooie verzameling, was prachtig om te zien vorig jaar :); Jan Ploegstra Is dit bij jouw in de schuur Martin van Lomwel ????

Onderweg. Typisch Amerikaanse boerderij. De silo, rode schuren, wit woonhuis en een weids landschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

We varen op de Spirit of Dubuque. Een schoepenradboot uit 1977. Aangedreven met hydraulische pompen van JD van 280 Pk per stuk.

Met een radarboot op de Mississippi. Dat voelt als echt gelukkig zijn..

 

Reacties via Facebook:

Sander Dijkhuizen Waar vandaan?;

Jurrie Vos Waar ergens? Mississipi is lang.

 

 

 

We eten aan boord een diner. Daarna gaan we weer kijken bij de schoepen. Zo mooi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Jeroen Van de Sande Hoeveel schoepen zitten er aan het rad ???

Dinsdag 23 september 2014: Bezoeken aan Miniaturen Museum in Dyersville en Bison Farm

Het weerbericht geeft aan dat het 3 graden gevroren heeft. Dat betekend dat we vandaag weer zon krijgen. En dat klopt ook. Stralend blauwe lucht. In de ochtend bezoeken we het Miniaturen Museum in Dyersville. Dick dH ziet er 'zijn' Unimog miniatuur. Ze halen het zelfs voor hem uit de kast.

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook op foto van John Deere trekker:  Peter van der Horst Deze is mooi, die zou ik ook wel willen hebben

De lunch eten we op een bison boerderij. Met bison vlees op het menu. In caloriën, vet en cholesterol niet te verslaan door rund-, varken- of kippenvlees. Daarna verteld ze alle details over de bison. Als start laat ze een stuk schedel zien die tienduizenden jaren oud is.

Het is een oerdier wat al voorkwam in de tijd van de dinosaurier. En ook de tijd van de Indianen. Ze laat voorwerpen zien uit die tijd. Indianen moesten ze schieten met pijl en boog. Niet voor te stellen als je ziet hoe groot zo'n bison is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan in een kar naar het land. Daar komt de kudde op ons af. We voeren ze kolven en appels. Ondertussen wordt er meer verteld en onze vragen beantwoord.
Om een beetje indruk van de grootte te krijgen staat Ron bij de opgezette stierenkop. Ern volwassen stier kan 3000 kg wegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 24 september 2014: Bezoeken John Deere Waterloo en Heartland Museum in Clarion.

Op weg naar Waterloo zien we een combine aan het werk met de oogst van soja.Zodra we staan te kijken stopt de combine en komt de rijder naar ons toe. De vader met kleinzoon zijn er ook en we maken een praatje. We mogen de combine in om t...e bekijken. We horen dat de soja opbrengst erg laag uitvalt dit jaar omdat het voorjaar te lang nat bleef en in juni er geen regen viel. Er zit geen lengte in de stengel. De bonen groeien te laag aan de grond en voor het maaibord.

Ze hebben dit jaar 320 ha te oogsten. De opbrengst is 4500 kg per ha. Het vochtpercentage is goed, dus geen drogerijkosten. We maken nog een foto. Kleinzoon er ook bij. Hij is zo fanatiek dat we er allemaal schik van hebben. Het mannetje komt met een emmertje aanlopen als we met een handje bonen staan. Daar moet het in. Toen we nog op de weg stonden liep hij vooruit omdat hij wilde dat de tractor verder ging.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Philippe Keirse Altijd bewonderenswaardig die Amerikaanse gastvrijheid !

Maar daarmee is dit bezoek nog niet ten einde. Ook de vrouw van de vader komt en ze nodigen ons uit hun schuur te komen bekijken. Helemaal van hout, met houten penverbindingen is deze gemaakt. Ingericht als feestlocatie met heel veel oude... spullen. We kijken onze ogen uit. En wat is dan nog het meest bijzonder.. De oprichter van Hooters heeft hier gewoond!

Een jonge man van zo'n 40+ die onlangs is overleden aan waarschijnlijk kanker. Hij deed zijn bezittingen aan zijn buurman over en dat zijn de mensen die we troffen bij de combine. Zij organiseerden dit jaar voor het eerst een benefiet voor het plaatselijke hospice waar terminale kankepatiënten woreen verzorgd. Met muziek, oude machines en een feestavond. Dit bracht niet de gehoopte 5000 dollar op maar wel 17000 dollar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mannen hebben een tour bij de tractorfabriek van John Deere. Ideaal op een karretje door de fabriek heen. Op het moment dat we binnen lopen horen we dat we niet alle afdelingen te zien krijgen.

Niet de eerste keer bij JD dat ze ter plaatse de tour aanpassen. Maar desondanks vinden ze het interessant.

Er na nog even tractoren spotten die klaar staan voor verzending.

 

 

 

 

 

De dames gaan winkelen en komen er Lincoln tegen die er in het brons op een bankje zit.

Deze week bezoeken we het museum van deze president, die op de Amerikaanse cent staat afgedrukt.

 

 

 

 

Dan eerst een kop koffie. In het tankstation een fraai Amerikaans tafereel. Mét tractor.

 

 

 

 

En aan de overkant van de weg staan ze klaar voor het uitzoeken. Freightliner trucks.

 

Reactie via Facebook± Sandra Vos Nog even een bezoek gebracht aan de dealer aan de overkant?; Trekkerskieken.nl Dit keer niet. Wel tijd gegeven dat ze dat zelf kunnen doen

Alles goed met ons. Dit was dan zo'n dag dat ik gewoonweg geen momentje over had. En op het moment dat dit er was wilde ik ook graag rondkijken....
Er komen dus nog wat berichten...later... Vandaag deden we JD fabriek in Waterloo. En een oldtimer museum richting Nebraska. Daar troffen we de man die er meerdere tractoren tentoongesteld heeft staan. Hij nodigde ons uit om naar zijn huis te komen en toen....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het programma een 3 uur durend bezoek aan een museum. Maar dit had nog best langer mogen duren. De hele week zijn we tussen 20 en 2030 uur in het hotel gearriveerd. Dat is vandaag om 21u. Want na het museum is er zó veel 'oud ijzer' te bekijken dat we na het museum nog tot half zeven buiten lopen. De buffetmaaltijd gaat vlot en in het schemer donker rijden we naar het hotel.

We gaan verder in een andere schuur. Daar staat de Big Bud! Werelds grootste agrarische tractor. Alleen de Big Lizzie in Australië (reis dec.'14) is groter maar niet gebruikt in agrarisch werk. Larry Maasdam (zijn voorouders kwamen uit NL...) leid ons rond. Hij heeft vele tractoren opgeknapt en laat er nog één lopen. We lopen met hem een rondje om de Big Bud om andere tractoren te bekijken.

En dan natuurlijk ook een groepsfoto met de Big Bud. Het is een rustige man die er zichtbaar genoegen in heeft te luisteren wat wij graag vertellen. Een ontbrekend embleem, een primeur van vering aan een Porsche, etc. Als we rond zijn nodigt hij ons uit om ook bij hem thuis te kijken....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Peter van der Horst Imposante machine die Big Bud. Very nice

Achter Larry Maasdam aan. In de vitrine een zeldzame Deutz. Onze deelnemers vragen zich later af hoe het kan dat iemand zó veel miniaturen heeft.
Voordat we van het erf rijden verteld hij over de schuren en wat er om heen staat. We mogen wel een kijkje nemen....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buiten de schuren...

 

 

 

 

 

 

 

naamloos

...en in de schuur....en dit is nog niet alles...Maar wel voor de vandaag/woensdag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 25 september 2014: Bezoek aan Museumdorp Pella – Iowa en Dumonts Museum

Het landschap waar we al dagen doorheen rijden. Mais!

 

 

We bezoeken Pella. Een plaatsje in Iowa en ver daarbuiten bekend voor Amerikanen van Nederlandse afkomst.
In 1984 hebben ze de historische huizen in een klein gebied herbouwd. Zo kunnen we er een rondje lopen langs de voor ons zo bekende gevels. In 2002 is de molen gereed gekomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Frans Kuijpers haha dat is wel grapig...die hollanders toch; Leo Weenink Grappig zeg, als je niet beter wist dan zou je echt denken dat 't in NL was.....; Willem Top Toch een stukje Holland in Amerika, in Amerika is alles mogelijk :-)

Onze rondleider verteld dat hij geen NL spreken kan omdat zijn ouders graag Amerikaan wilden zijn. Een nieuw bestaan. Wat we ook van Larry Maasdam hoorden dat er zelfs niet eens over gesproken werd dat de familie oorspronkelijk uit NL kwam....
Onze rondleider verteld over het Klokkenspel, de gracht en huizen. Het gebruik dat er ieder jaar bij het Tulp monument de tulpenkoningin wordt gehuldigd.
Na de lunch jan een ieder op eigen gelegenheid door het straatje heen met aan beide zijden NL namen op de winkeltjes.

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Hendrik-Anita Kerkhofs-Haesen waar is dit?; Rob van der Veldt Clarion Iowa?

Het tweede bezoek van vandaag is ook weer iets bijzonders. We komen er voor de tractoren maar zijn al een half uur aan het kijken bij de spoorbanen. De foto's geven geen blijk van afmeting. En hoe veel er te zien is. Een levenswerk. En dan hebben ze ook nog een bijzondere collectie van o.a. tractoren...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ik kies er nu maar 5 om iets te laten zien. Ze hebben ook nog merken als MF, Inter, werktuigen, gereedschappen, barbiepoppen, spullen van cola en pepsi, miniaturen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties via Facebook: Leo Weenink Goed gedaan Jan!!!; Frans Kuijpers je heb toch echt mensen die alles vezamelen...maar wel leuk anders beland alles bij het oud ijzer..; Thijs te Boekhorst Heeey stationair daar moet in Amerika ook veel van te zien zijn.

Toch nog eentje omdat er daar maar 18 van zijn. We kunnen kiezen. Via truckstop naar hotel en komen later aan. Of rechtreeks. En zo gaan er twee auto's in tegengestelde richting verder. We eten vandaag lekkere stukjes rund. Maar ook de kip en kalkoen 'vliegen' over de tafel. En sommigen laten een zalm zwemmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot zover donderdag 25 sept '14.

Vrijdag 26 september 2014: Bezoek Ford en Ferguson verzamelaar, Caterpillar, Lincoln Museum en avondje Springfield.

Een kwartier na het ontbijt staan we al bij een verzamelaar op het erf. Hier Ferguson en diverse Ford tractoren. En de vrouw des huizes die het erg leuk vind dat we komen. En natuurlijk hebben onze vrouwelijke deelneemsters ook wel vragen hoe hier de verzorging van ouderen is geregeld. We zijn al bijna aan het afscheid toe als ik nog snel een foto maak in de schuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een klein uurtje rijden bekijken we het bezoekerscentrum van Caterpillar. Deze CAT dumper staat er in al zijn grootsheid. Toevallig staat er een bezoeker voor. Dat geeft mooi de grootte aan. Er staan ook demo machines, een oldtimer CAT 22 en diverse info over historie. En natuurlijk een flinke winkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het museum van Lincoln zien we twee presentaties. Al verstaat niet iedereen het woordelijk. De presentaties zijn geweldig. Lincoln, de president die het voor elkaar kreeg om de slavernij af te schaffen. En twee dagen na het tekenen van d...e proclamatie dood werd geschoten.

Hij was ook een getrouwde man die weinig aan opvoeding deed. Drie van zijn vier kinderen verloor aan ziekten die in die tijd niet door wetenschap overwonnen werden. Hij leerde zichzelf lezen op zijn negende jaar. En op zijn 16e zag hij hoe een gezin uit elkaar getrokken werd om als slaven apart van elkaar verkocht werden. Dit speelde zich af in de jaren 1860-1865.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een heerlijk avondje Springfield. Niet in het reisprogramma opgenomen omdat we er later achter kwamen. Daarop hotels omgeboekt en we slapen een nachtje op stand. Wandelafstand van het centrum. We eten een bordje evenementenvoedsel en waar l...aat je dan je servet?!


Er zijn dit weekend zo'n 1000 auto's in de stad. En ze rijden almaar rond. Parkeren daarna en wij strijken neer bij een band met tijdloze muziek uit de jaren '50 en '60. Heerlijk. Ron loopt nog een rondje en laat de 'brillen' glanzen van plezier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wandelend terug naar ons hotel. Langs het 'Huis van de Staat' Illionois.

Classic cars houden straatparade tijdens Route66 treffen.

Video afspelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 27 september 2014: 45th Annual Steam Show & Fall Festival Days - Jacksonville

 

Het weer voor vandaag! Inderdaad ja, rokjes weer. Ik ben benieuwd wat we vandaag gaan zien op de oldtimer tractoren show.

 

Wow, dit gaat goed komen. Hier kunnen we met gemak de dag blijven. Hier is genoeg te zien.

Er is een groep cowboys en girls die ons met paarden op de parkeerplaats zetten. Alleen al de parkeerplaats zijn er bijzondere voertuigen te zien.

De show staat in het teken van Allis Chalmers. Ze hebben er rijen dik staan. Mooi gerestaureerd. En vlooienmarkt/ruilbeurs. Met stalletjes nieuw er tussen door.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Johan Straver Had ik dat geweten.........

Video afspelenZe laten hier de stationaire motoren op de karren staan.

Reacties via Facebook:

Thijs te Boekhorst Ah das een idee scheelt een hoop getrek

Bert Juffer Scheelt n hoop werk....maar naar mijn smaak geen gezicht!!!

Thijs te Boekhorst Helemaalmeeeens Bert Juffer

 

Deze reis zijn we diverse keren gevraagd voor een groepsfoto. Voor de Amerikaanse Oldtimer Tractoren club doen we dat graag. De show heeft voor ons een dag vullend programma. Ook diverse schuren gevuld als musea wat eens per jaar de deuren opent. De zon is warm.

Maar rokjes heb ik nauwelijks gezien bij Amerikaanse vrouwen en jongere meiden.Na de show rijden we een 1,5 uur richting Chicago en eten onderweg een diner. Morgenavond vliegen we naar NL. Maar eerst nog een dag in Illinois.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Nard Peeters Misschien volgend jaar toch maar een reis naar Schotland voor de rokjes Anne-Marie......;-)

Zondag 28 september 2014: Bezoek aan Fair Oaks Dairy en terug naar Nederland

Zondagmorgen.
Gijs helpt de achterklep dicht te plakken.De gravelwegen zijn zo droog dat er anders erg veel stof op de koffers komt. We rijden binnendoor. Onderweg een stop bij een maisopslag waar een trein bij staat. Mooi plaatje. De ventilatoren draaien volop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Net voordat ik rechtsaf wil slaan zien we een Versatile. Dan dus linksaf en de auto uit. Een oude met diverse nieuwe Versatile tractoren. Om de grootte te duiden staat Nico erbij. Het is een concurrent van JD en Case IH vanwege de gunstiger prijs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie via Facebook: Janwillem Roks Het lijkt wel een JD met de kleur van een Case

Bij het pompstation een bakkie koffie, een donut erbij en voor onderweg stukjes gedroogd vlees.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fair Oaks Dairy. Op deze voorbeeld boerderij onder de rook van Chicago komen veel schoolbussen. In de expositie Van Gras Tot Glas worden de werkzaamheden op de boerderij uitgelegd. Met een bus gaan we de boerderij over en door de stallen. De kuil is 40.000 ton groot. Er werken 25 mensen in de melkstal per werkploeg van 8 uur. Een koe levert gemiddeld 38 liter per dag. De stallen zijn 400 meter lang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is gisteren avond al gelukt om iedereen online in te checken. We zitten op goede plekken en in groepjes of setjes. Super. Op weg naar Chicago komen we nog even in traag verkeer maar we zijn zo mooi op tijd dat ons dit niet deert. Het afgeven van de koffers en printen van boarding tickets is nog maar een formaliteit.
Dan de controle van de tassen en daarna nemen we plaats. Tijd voor een hap.Om 2205u vertrekken we naar Europa. En om 1745u landen we op Schiphol.
----
En hiermee komt ook aan dit verslag een einde. Deze Amerikaanse telefoon krijgt een weekje rust. En wijzelf ook Volgende week dinsdag vertrekken we weer. Ik ga eerst naar Zwitserland en vertrek met 14 Zwitserse mannen en 1 vrouw naar de USA. We gaan dan Oogst en Fabrieken kijken. Voertaal verslag in het Duits (primeur).
BEDANKT voor het volgen! Jullie reacties en enthousiasme!! BEDANKT TOT ZIENS TOT TREKKERSKIEKEN !!
Groetjes, Dick en Anne-Marie Ps heb je suggestie om het reisverslag te verbeteren, laat het ons horen.

Reacties via Facebook: Bert Korenblek Goede reis terug. Het was weer erg leuk om jullie te volgen; Jan Gouw Het is iedere keer weer leuk om jullie te volgen bedankt Anne-Marie Meijer goede reis

Veilig geland! We nemen afscheid bij de gate van elkaar. Iedereen is uitgenodigd voor de reünie aan het einde van de volgende maand.